12 juni 2024

Wandelen in Midden Portugal (Beiras)

wandelen-quinta-vale-porcacho

Wandelen in Midden Portugal – Rio de Mondego

Inleiding

Wandelen in Midden Portugal (de Beiras) is wandelen in een oase van rust. En, Midden Portugal is een wandelgebied bij uitstek. Alleen dat hebben velen nog niet ontdekt. Dat zelfde geldt feitelijk voor Portugal als vakantieland. Pas de laatste jaren ontdekken steeds meer mensen Portugal. Wij horen heel vaak van onze gasten dat ze voor het eerst in Portugal zijn en niet wisten dat het zo mooi en veelzijdig is. Iedereen kent natuurlijk de Algarve en natuurlijk ook de steden Lissabon en Porto. Maar er is nog zoveel meer te ontdekken. Wandelen in Midden Portugal en dan met name in de Beiras is een onontdekte parel. Het heeft een zeer afwisselend en divers landschap. Het is een gebied waar je geen massatoerisme hebt en hoogst waarschijnlijk kom je tijdens de wandelingen alleen wat lokale bevolking of de herder met zijn schapen tegen.

wandelen-in-Sevilha-Pedra-de-Sé

Wandelen in Midden Portugal, een ideaal gebied

Kleine landweggetjes doorsnijden het glooiende landschap. De boeren gebruikten deze vroeger om hun boerderij te bereiken en hun oogsten met ezel en kar te vervoeren of hun schapen te hoeden. Nu zijn de idyllische landweggetjes ideaal om al wandelend in alle rust het landschap te proeven en te ontdekken. Kleine stroompjes kronkelen zich een weg door de dalen en zijn ´s winters snelstromende riviertjes met kleine watervallen.

Grote granieten rotsblokken, de een nog groter dan de andere liggen verspreid door het landschap. Elke keer vraag je je weer af hoe deze stenen hier terecht zijn gekomen.  Het echte antwoord heeft nog geen Portugees ons kunnen geven. In ons dorp Póvoa de Midões, Tábua hebben we de Penedo  Cabana, de “wiebelende steen”  van ruim 3 meter doorsnee. Met beleid en gevoel voor de steen kun je deze enkele millimeters laten bewegen. Het kan echt! Maar de ervaring heeft geleerd dat vrouwen hierin veel behendiger zijn dan mannen.

Het landschap in Midden Portugal

Het landschap in Midden Portugal is divers. De Serra da Estrela is ruig en in de lente met zijn vele kleuren een lust voor het oog en meer dan de moeite waard om een van de vele wandelingen te lopen. De Serra do Caramulo heeft met zijn hoogste top van 1000 meter een groenere aanblik. Lekker uitwaaien tijdens een mooie wandeling doe je op de  vlakke kuststroken en langs de stranden van de Atlantische Oceaan.

wandelen-langs-de-Rio-de-Mondego-Tábua

De gracieuze heuvels en dalen langs de rivieren de Mondego en de Dão zijn afwisselend met bossen en kleine terreinen waar de boeren hun land bewerken. De Mondego is de enige grote Portugese rivier die zijn oorsprong in Portugal zelf heeft. De Dão is de rivier waaraan de beste wijnen van Portugal hun naam ontlenen.

Wandelen in Midden Portugal in de streek Tábua en Carregal do Sal

In Midden Portugal kun je volop genieten van de natuur, de rust en de mooie – nog niet plat gelopen – wandelingen. Het gebied rondom Tábua en Carregal do Sal kent inmiddels redelijk wat gemarkeerde routes. Maar ook routes die via GPS (Wikiloc) zijn uitgezet zijn zeer aan te raden. Om je alvast in vakantiestemming te brengen hebben we hieronder een drietal wandelingen vanuit of in de nabijheid van B&B Quinta Vale Porcacho geportretteerd.

  • Een wandeling van 2,5 uur naar Midões
  • Een archeologische wandeling in Carregal do Sal
  • een rondwandeling van Sevilha naar Pedra deSé.

Met praktische tips over de zwaarte en de beschrijvingen van de wandelingen, hoe Portugal per vliegtuig te bereiken, over het huren van auto´s en het wandelarrangement van B&B Quinta Vale Porcacho sluiten we deze blog af.

Archeologische wandeling Coiva de Moira, Carregal do Sal

(gemarkeerd + via GPS Wikiloc)
Afstand: 7,5 km
Duur: 1,5 uur
Zwaarte: makkelijk

currelos-archeologische-wandelingVanuit onze B&B zien we Carregal do Sal liggen aan de andere kant van de Mondego. Het is een klein dorp strategisch gelegen tussen de rivieren Dão en Mondego. Het heeft een mild klimaat dankzij de bescherming van de Serra de Caramulo en de Serra de Estrela. Al in vroege tijden was deze streek bewoond. We liepen de archeologische wandeling van Coiva da Moira van 7,5 kilometer over de kleine onverharde landweggetjes door een afwisselend en licht glooiend landschap. De wijnvelden van bekende wijnproducenten van de Dão trekken zich aan ons voorbij. Een gigantische omgevallen pijnboom staat symbool voor de bosbouw in deze streek. Deze keer gelukkig geen eucalyptus, maar naaldbomen voor de pijnboompitten en hout voor de bouw. João, een houthandelaar uit ons dorp was er zaken aan het doen.

wandelen-in-Currelos-Carregal-do-Sal

Middeleeuwse grafstenen

Deze wandeling leidt je langs veel middeleeuwse grafstenen uit de dertiende en de veertiende eeuw, maar de wandeling vertelt je ook veel over het hedendaagse leven op het platteland. We passeren al wandelend verschillende graven. De laatste rustplaats van de kleine mensen is een uitgehouwen gat in grote rotsblokken. Soms zijn er graven waarin drie mensen zijn begraven. Ook toen bestonden er al familiegraven.

 

Ontmoetingen

wandelen-currelos-ontmoeting herderWe ontmoeten herder Fernando die elke dag zijn ruim 80 schapen laat grazen tussen de druiven en de verwilderde velden. Samen met zijn vrouw melkt hij elke dag handmatig anderhalf uur lang de schapen. Vroeger maakten ze zelf kaas, maar de “moderne” hygiënemaatregelen en het gebrek aan personeel maken dit niet langer mogelijk. De melkopbrengst -afhankelijk van het seizoen tussen de 50 en 100 liter per – dag wordt inmiddels verkocht aan een kaasfabriek in Seia. Vol liefde vertelt hij waarom ze zelf de schapen melken. De schapen lijden echt pijn door het trekken aan de spenen door de machines. De pijn van de schapen is op zijn gezicht af te lezen, als hij voordoet hoe wild en respectloos machines met de dieren omgaan.

In het bos zien we een vrouw met een plastic emmertje aan haar riem en een klein harkje lopen. Het is herfst en daarom is ze op zoek naar wilde paddenstoelen. Er zijn dit jaar niet veel paddenstoelen zegt ze. In het bos groeit niet veel “mato” meer en er zijn veel mensen naar op zoek. Ze komt naar ons toe om de oogst van de dag te laten zien. Het is nog niet veel.

wandelen-in-Currelos

Het geluid van de stilte wordt af en toe onderbroken door het geluid van de bosmaaiers waarmee de gemeenteambtenaren het bos aan het schoonmaken zijn. Drie mannen staan te kijken bij de sporen van een everzwijn. Om 11 uur ´s-ochtends hebben ze vlakbij de bewoonde wereld een mannetjes everzwijn gezien. Wij denken, naïef als we zijn, dat het op zoek was naar eten. De mannen lachten om onze verklaring. Op een tweede foto komt de aap uit de mouw. Op enkele honderden meters is een gewone witte zeug te zien. Het everzwijn heeft haar geroken en wil volgens de mannen de liefde komen bedrijven. Of het is gelukt kunnen de mannen ons niet vertellen.

Wandeling Qta Vale Porcacho – Midões – Qta Vale Porcacho

(Beschreven op papier + GPS via Wikiloc)
Afstand: 9 km
Duur: 2 – 2,5 uur
Zwaarte: makkelijk 

Voor ons is deze wandeling van 2,5 uur altijd een lekker opwarmertje. Gasten die net zijn aangekomen willen op hun eerste dag eigenlijk niet zoveel doen, maar vinden het wel leuk om de directe omgeving te ontdekken. Over een lichtglooiend terrein loop je door het bos en de weilanden naar het buurdorpje Midões dat een rijke geschiedenis heeft. Vroeger wandelen-in-Midões-Tábuawas het een zeer welvarend en machtig dorp waarvan het Historico Palacio de Midões, de grote katholieke kerk, de schandpaal en de prachtige solares getuigen. De Visconde Roque Ribeiro de Abranches Castelo Branco bewoonde met zijn familie het paleis en breidde zijn macht uit over de andere dorpen in de buurt. João Brandão is mischien wel de meest legendarische persoonlijkheid uit de streek. Voor sommigen de Robin Hood van de streek en voor anderen een bandiet die de belangen van de heersers verdedigde. Hij is uiteindelijk veroordeeld voor een moord en verbannen naar Angola waar hij is overleden. Er zijn twijfels of hij wel de moordenaar was. Anderen verdenken zijn vrouw en haar minnaar van de moord. Na een lekker kopje koffie en een pastel de natas, hét Portugese taartje, keer je weer terug naar B&B Quinta Vale Porcacho.

 

Wandeling Sevilha – Pedra de Sé – Sevilha

(gemarkeerd + via GPS Wikiloc)
Afstand: 11 km
Duur: 3,5 uur
Zwaarte: bovengemiddeld

wandelen-Sevilha-Tábua

Deze rondwandeling begint in Sevilha, een klein bergdorpje en voert je al snel over de middeleeuwse brug. In de winter klettert het water van de Rio Cavalos naar beneden. Van Sevilha loop je over een landweggetje door de velden naar de Rio Cavalos die je door het landschap leidt. Onderweg kom je restanten van oude watermolens tegen. Enkele rivierstrandjes zijn ideaal om even te ontspannen en in de zomer om te zwemmen

 

Pedra de Sé

Na een kleine anderhalf uur wandelen sta je aan de voet van de Pedra de Sé, een gigantische rots. De herkomst van de naam is niet helemaal duidelijk. Volgens de overleveringen is  het graniet gebruikt voor de bouw van de Sé (kathedraal) in Viseu of deed de grootte van de rots al denken aan een kathedraal. Ook is hier een deel van de oude Romeinse weg zichtbaar, die Bobadela verbond met Braga in het noorden en met Lissabon in het zuiden. Vanaf de voet van de rivier leidt een steil pad je naar boven. Vanaf de Pedra de Sé heb je een fantastisch uitzicht over de Mondego en het omliggende landschap.  De eucalyptusbossen en de velden begeleiden je op je weg terug naar Sevilha. Het terrein langs de Rio Cavalos is tamelijk ruig en daardoor een goede verblijfplaats voor vossen, konijnen en everzwijnen. De buizerd en de wouw cirkelen boven je op zoek naar een prooi.wandelen-Pedra-de-Sé-Tábua

Praktische tips

Beschrijving wandelingen in Midden Portugal

Iedereen heeft zo zijn voorkeuren als het om de wandelingen gaat. Wijzelf zijn ooit nog begonnen met het wandelen met behulp van de militaire stafkaarten. Eerst de wandeling uittekenen, met het wieltje uitrekenen hoe lang de wandeling zou zijn en daarna op ontdekkingstocht door bijvoorbeeld de Hoge Venen in de Ardennen.

App Wikiloc

Dat kan natuurlijk nog steeds, maar met alle moderne technieken van tegenwoordig kun je ook heel goed lopen met behulp van een van de vele APPs. In de beginjaren hebben we alle wandelingen nog beschreven, terwijl we de wandeling uitzetten. Deze wandelingen hebben we nog steeds op papier beschikbaar. Nu lopen we al onze oude maar ook nieuwe wandelingen met behulp van de APP Wikiloc. Wij beschikken over een betaalde versie (9,95 euro per jaar), maar als je daar geen abonnement voor hebt kun je eenmaal per jaar de APP twee weken gratis gebruiken. Heel handig voor als je op wandelvakantie gaat. Er komen ook steeds meer gemarkeerde wandelingen beschikbaar. Ook Turismo de Portugal heeft inmiddels ontdekt dat Portugal een prachtig wandelland is.

Conditie en moeilijkheidsgraad

Iedereen  met een redelijke conditie kan de wandelingen lopen. Het niveau van de wandelingen varieert van licht tot gemiddeld. Alleen de wandeling van Sevilha heeft een hogere moeilijkheidsgraad. Goede wandelschoenen zijn aanbevolen.

Overnachten

B&B Quinta Vale Porcacho ligt in het dal van de Mondego. Centraal gelegen voor een mooie wandelvakantie in Midden Portugal. In het licht glooiend landschap hebben we zelf een aantal wandelingen uitgezet. De gemeenten Tábua en Oliveira do Hospital dragen inmiddels met gemarkeerde wandelingen ook hun steentje bij. Maar B&B Quinta Vale Porcacho is ook een uitstekende uitvalsbasis voor wandelingen in de Serra do Caramulo, de Serra da Estrela of in het park van Buçaco om maar enkele voorbeelden te noemen. Voor wie van wandelen én cultuur houdt liggen de historische steden zoals Coimbra, Viseu, de Romeinse opgravingen in Conimbriga en het olijfoliemuseum in Bobadela binnen bereik.

Quinta Vale Pocacho vooraanzicht

Wandelarrangement Quinta Vale Porcacho

Het wandelarrangement van B&B Quinta Vale Porcacho kan op elke dag van de week beginnen. Elke vakantie bij Quinta Vale Porcacho is maatwerk. Daarom maken we graag een op uw wensen en mogelijkheden aangepast arrangement. Laat ons je wensen weten en we zorgen voor een pakket op maat. Een combinatie met ons gastronomisch arrangement is ook mogelijk.

Wandelarrangement: Covao dos Conchos

Vluchten naar Portugal

Er zijn vluchten op Lissabon en Porto. Vanuit Amsterdam naar Porto vliegen KLM, Transavia en TAP. Ryanair vliegt vanaf Eindhoven naar Porto. Vanuit Brussel vliegen naar Porto Brussels Airlines, Ryanair en TAP. De luchthaven in Porto is klein en overzichtelijk met een snelle afhandeling van de bagage. De autoverhuur is dichtbij. De reis van Porto naar Quinta Vale Porcacho is een kleine twee uur.

Van Brussel naar Lissabon vliegen Brussels Airlines en Tap. Rynair vliegt van Charloi naar Lissabon. Lissabon is een grotere luchthaven en van gasten horen we nog wel eens dat de auto ophalen daar een gedoe is. Van Lissabon naar B&B Quinta Vale Porcacho is een reis van ongeveer drie uur.

Autohuur

Onze ervaringen met de bedrijven Sunny Cars, Alamo en Easy Terra voor de huur van een auto zijn goed. In het algemeen lopen de prijzen op naarmate het regelen van de huur van de auto dichterbij de vertrekdatum ligt.

Openbaar vervoer

Vanaf de luchthavens is B&B Quinta Vale Porcacho te bereiken met de trein en de bus. Dat wil zeggen de trein tot Carregal do Sal en met de bus tot Tábua. Beide plaatsjes liggen op zo´n 9 kilometer van onze quinta. Met de taxi kun je het laatste stukje afleggen. Het openbaar vervoer is op het platteland in Portugal maar matig voorhanden. We adviseren daarom een auto te huren waarmee je de hele streek kunt verkennen.

Meer wandelingen

Je kun natuurlijk veel meer wandelen in Midden Portugal, maar er zijn er te veel om op te noemen. Enkele willen we je echter niet onthouden. In een dagtrip combineer je een bezoek aan een pittoresk dorp zoals Piodão, het ruige gebergte van de Serra da Estrela of het prachtige park Buçaco met een mooie wandeling. Voor een nadere kennismaking met Midden Portugal verwijzen we ook graag naar onze blog over de Beiras, een onontdekte parel in Midden Portugal tussen Lissabon en Porto.

Wil je meer informatie over het onderwerp wandelen in Midden Portugal kijk dan op onze website www.quintavaleporcacho.com of stuur een email naar info@quintavaleporcacho.com. We adviseren je graag over de mogelijkheden.

Meer tips en info

Vind je het leuk om regelmatig meer tips en info te ontvangen over Quinta Vale Porcacho?

Natuurlijk gaan wij zorgvuldig om met alle gegevens die jij verstrekt. Alle gegevens worden dan ook strikt vertrouwelijk behandeld. Je kan altijd weer uitschrijven.

 

Inschrijfformulier

1 Reactie

  1. Sanders Cees en Jenny

    Wij hebben er nu al zin in, maar dan de light versie voor deze senioren.
    En dan ’s avonds lekker uitrusten op jullie terras met een wijntje.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *